волонтираат

ВОЛОНТЕР СО НАС!

Државата Прери нуди различни можности за волонтери за луѓе со сите опсези на вештини и искуства. 

АДВОКАТ ПРО БОНО МОPНОСТИ

Биди херој

„Одговорност е на оние лиценцирани како службеници на судот да ги користат своите обуки, искуство и вештини за да обезбедат услуги од јавен интерес за кои компензацијата може да не биде достапна. Напорите на индивидуалниот адвокат во овие области се доказ за добриот карактер и подготвеноста на адвокатот да се занимава со право ...
Преамбула, правила за професионално однесување на Илиноис

 

Секоја година Државните правни служби на Прери се принудени да одбиваат барања за правна помош од некои од најранливите членови на нашата заедница затоа што нашиот платен персонал нема капацитет да одговори на побарувачката. Без правна помош, овие луѓе се оставени сами да се движат низ законскиот лавиринт и многумина едноставно се откажуваат.

Про-боно волонтерите помагаат во државата Прири да го затвори јазот во правдата уште од 1980-тите години на минатиот век. Кога прифаќате само еден про боно случај од државата Прери, вие осигурувате еднаков пристап до правдата за тоа лице. Примери за типови на случаи на кои би можеле да им помогнете вклучуваат помагање на преживеан од семејно насилство да добие заштита од нејзиниот насилник; овозможување на постара личност да ја преземе контролата над нејзините финансиски и здравствени одлуки со извршување на напредни директиви; или заштита на лице со попреченост од незаконско негирање на јавни придобивки.

Како да помогнете

Државата Прери нуди многу различни граѓански про боно можности за адвокати, почнувајќи од клиники за совети до проширено застапување до краткорочни можности за трансакција, како што се изготвување полномошно и тестаменти, или преговори со владини агенции. Области во кои клиентите имаат потреба од ваша помош може да вклучуваат: развод и старателство; малолетничко и возрасно старателство; едноставни тестаменти; проширување и запечатување на криминални досиеја и стечај и други проблеми со потрошувачите.

Временската обврска варира во зависност од случајот и не сите случаи бараат појавување на суд. Волонтерите исто така можат да бидат ментори на други про боно адвокати и да се консултираат со вработените во Државата Прери.

Не ви треба претходно искуство со правна помош за да волонтирате. Про боно работата е наградувачки начин да стекнете искуство во нова област на правото или да менторирате друг адвокат во вашата област на експертиза. Ние ќе работиме со вас за да прилагодиме про боно можност на вашите интереси, вештини и достапност.

Зошто волонтираат во државата Прери?

Извршувањето на вашата про боно работа преку правните служби на Државната прерија има дополнителни придобивки:

 • Државата Прери ги прекрива случаите за заслуги и финансиска подобност.
 • Про боно случаите се опфатени со осигурување од небрежност на Прари Стејт.
 • Државата Прери нуди бесплатни ЦЛЕ-адреси за про боно адвокати.
 • Може да имате корист од обука и менторство од искусни адвокати.
 • Про боно часовите можат да бидат пријавени за вашата годишна регистрација на ARDC.

Пензионер, неактивен, надвор од држава или домашен совет?

Правилата 716 и 756 на Врховниот суд во Илиноис им дозволуваат на пензионираните, неактивните, вон-државните и домашните бранители да вршат про боно услуги за правните служби на државата Прери.

Како да се вклучите

Државата Прери секогаш бара адвокати за застапување клиенти во различни граѓански правни работи, особено во семејни, потрошувачки и правни случаи. Доколку имате прашања или сакате повеќе информации за нашите моментални можности за про боно, контактирајте го вашиот локален канцеларија координатор за про боно или [заштитена по е-пошта]

Ако сте студент заинтересиран за пракса со државата Прери, ве молиме, видете на Практиканти дел на Вработувања страница.

Видеа за прослава на про боно 2020 година

ГЛЕДАЈТЕ СЕГА

ДРУГИ МОORTНОСТИ

Ние ја поздравуваме помошта од сите волонтери. Ти можеш помогне да се затвори јазот во правдата преку одговарање на телефони, планирање настани за собирање средства, подготовка на пошта, помагање на нашите адвокати и помагање на клиентите на Prairie State на различни начини.

Тестер на проектот за фер домување

Оваа можност е за луѓе што живеат во или во близина на еден од следниве окрузи: Лејк, Мекхенри, Винебаго, Бун, Пеорија или Тазевел.

Проектот за правно домување на правните услуги во државата Прери бара тестери кои ќе помогнат во истрагата на дискриминацијата во домувањето. По обуката, тестерите се среќаваат со давателите на станови и ги запишуваат нивните интеракции во извештајот. Нашите членови на персоналот потоа ги разгледуваат и споредуваат извештаите од разни тестери за да утврдат дали имало дискриминација во домувањето. Ние ги поздравуваме лицата со попреченост и луѓето од сите раси, бои, возрасти, етникуми и сексуални ориентации.

Придобивки:

 • Добијте надоместок за надоместок и километража секогаш кога ќе учествувате на тест.
 • Добијте обука за фер домување (и стипендија по завршување на тест за вежбање).
 • Научете нови вештини, вклучително и пишување извештаи.
 • Помогнете да ја направите вашата заедница поинклузивна и добредојдена.

Основни барања:

 • тестерите МОРА да ги имаат
  • лична карта издадена од државата
  • овластување за работа во САД
  • пристап до превоз
  • пристап до компјутер
 • тестерите НЕ МОANАТ да ги имаат
  • пресуди за кривично дело или осудување на кривични дела со измама или лажно сведочење
  • активна лиценца за недвижен имот

Ве молиме контактирајте го нашиот координатор за тестирање, ennенифер Куевас, на [заштитена по е-пошта] или на 815-668-4412, да побарате апликација или ако имате какви било прашања во врска со оваа можност. Ве молиме, споменете ја вашата област на живеење во вашата е-пошта. Се надеваме дека ќе се слушнеме со вас!

Контактирајте го Директорот за волонтерски услуги на Државата Прери за повеќе информации во врска со можностите за волонтирање што не се застапници во вашата област. (е-пошта: [заштитена по е-пошта])

Ако сте студент заинтересиран за пракса со државата Прери, ве молиме, видете на Практиканти дел на Вработувања страница.

ДОСТАПНИ ПОЗИЦИИ НА АМЕРИКОРПС ВИСТА

Локација: Варира
Часови: понеделник до петок, од 8:30 до 5:00 часот (генерално)

Што е AmeriCorps VISTA?

Програмата AmeriCorps-VISTA е национална програма за услуги во која поединци се обврзуваат на цела година на полно работно време за да помогнат во борбата против сиромаштијата. За возврат на нивната услуга, на членовите им се обезбедува ориентација и обука, додаток за живеење од околу 970 американски долари месечно, бенефиции за згрижување деца и основен план за здравствена заштита. По завршувањето на нивниот едногодишен мандат, членовите на VISTA имаат можност да добијат мала стипендија или награда за образование од 5,645 американски долари.

Постојат различни други потенцијали за придобивки, вклучувајќи и посебно внимание за федералното вработување. Додека овие придобивки се корисни, вистинската придобивка од програмата VISTA е реалното искуство што прави разлика во заедницата.

VISTA како правни услуги во државата Прери

Државните правни услуги на Прери е непрофитна организација што обезбедува услуги за граѓанска правна помош без никаков надомест за лица со ниски примања во северниот и централниот дел на Илиноис. Стејт Прери има канцеларии во Блумингтон, olолиет, Канкаки, ​​Мекхенри, Отава, Пеорија, Рок Остров, Рокфорд, Сент Чарлс, Воукеган и Витон, Илиноис. Некои од нашите позиции на VISTA се специфични за одредени канцеларии и за други проекти имаме поголема флексибилност каде да ја поставиме VISTA.

VISTA доаѓаат од различни искуства, вклучувајќи неодамнешни дипломирани студенти на колеџ, адвокати, професионалци во пензија и лица кои повторно влегуваат во работната сила. Додека позициите имаат специфични цели и задачи, VISTA ги донесуваат своите единствени таленти и креативност на позицијата. Енергијата, креативноста и талентите на нашите ВИСТА и одличната тимска работа создадоа многу успешни програми.

Регистрирајте се за VISTA на: 
https://my.AmeriCorps.gov/mp/recruit/registration.do

Аплицирајте за овие позиции на: 
https://my.americorps.gov/mp/listing/viewListing.do?id=58754

Ако имате прашања, контактирајте ја Гејл Волш на [заштитена по е-пошта].

„Про Боно работа значи дека му помагате на некој на кој му е потребна помош и нема средства да ангажира приватен адвокат. Но, тоа е исто така шанса да се направи позитивно влијание во заедницата во која живееме “.

Дан Хардин 
Соседот на Боземан, Патон и Ное, LLP (Молин, ИЛ)

„За мене е многу задоволително. Ми помага да им помагам на луѓето затоа што уживам да им помагам на луѓето. И, кога ќе му помогнам на некое лице и на крајот од случајот ќе ме прегрнат или ќе се насмевнат и ќе ми кажат многу благодарам што ми помогнавте, се надевам дека ќе успеам да им помогнам во животот и да ги оддалечам од некоја ситуација “.

J. Брик Ван Дер Сник
Адвокатска фирма Van Der Snick, Ltd. (Сент Чарлс, ИЛ)

„Што и да сте подготвени да направите или можете да направите, дури и ако сакате да направите телефонски повик или да одговорите на прашања. Многу наградувачка работа е кога ќе го направите тоа и им помагате на овие луѓе на кои им е потребна помошта “.

Ennенифер Л. Johnонсон
Занк, Коен, Рајт и Саладин, компјутер (Кристално езеро, ИЛ) 

„Сметам дека работата е неверојатно исполнета, особено работата што ја работам. Постојат луѓе кои се обидуваат да добијат втора шанса во животот и тие се многу благодарни за секој што ќе се интересира за нив и резултатите беа многу задоволувачки “.

Дејвид Блек
(Рокфорд, ИЛ)