аплицирај за помош

Ова копче „Аплицирај преку Интернет“ ќе ве пренасочи кон веб-страницата за правна помош во Илиноис, каде што државата Прери е домаќин на својот систем за внесување преку Интернет.

 

ПРИЈАВЕТЕ СО ТЕЛЕФОН

Да стигнеме до нашите Проект за фер домување, јавете се на (855) FHP-PSLS / (855) 347-7757.

Да стигнеме до нашите Линија за семејно насилство, јавете се на (844) 388-7757. Работно време на линијата за помош: 9:1 – 6:8 (M, T, Th) и XNUMX:XNUMX – XNUMX:XNUMX (W)

Да стигнеме до нашите Проект за правна помош за сопствениците на домови, јавете се на (888) 966-7757. Работно време на линијата за помош: 9:1 – XNUMX:XNUMX (M-th)

Да стигнеме до нашите Проект за правна помош за постари возрасни лица, јавете се на (888) 965-7757. Работно време на линијата за помош: 9:1 – XNUMX:XNUMX (M-th)

Да стигнеме до нашите Клиника за данок на низок доход, јавете се на (855) ДАНОК-ПСЛС / (855) 829-7757.

Иселување помогне на Илиноис обезбедува бесплатни правни услуги и ресурси за луѓето кои се занимаваат со иселување. За да стигнете до Иселување Помош Илиноис, јавете се на (855) 631-0811; исфрлање на текст на 1 (844) 938-4280; или посетете иселувањехелпилиноис.org. Работно време на телефонската линија за иселување: 9:3 - XNUMX:XNUMX (MF)

Телефонска служба за советување: 9:1 - XNUMX:XNUMX часот (М-та). Повикувачите за прв пат можат да стигнат до оваа услуга со повикување на телефонскиот број на локалната канцеларија. Подобните повикувачи или ќе добијат непосреден совет или упат.

Нашите канцеларии обично се отворени од 8:30 до 5:00 часот (MF).

За сите други програми, јавете се во вашата локална канцеларија.

 

ЗА АПЛИЦИРАЕ

Сите апликанти ќе бидат прегледани за подобност.

Лицето на кое му е потребна правна помош мора да се пријави освен ако не може да го стори тоа поради возраст или попреченост.

Имајте достапни какви било судски документи или други важни документи кога ќе се јавите.

Преведувачи се достапни без никаков трошок кога е потребно.

Поради ограничените ресурси, не можеме да им помогнеме на сите. За дополнителна помош, посетете ја нашата страница за дополнителни ресурси.

Ние нема да одбиеме помош врз основа на раса, боја, национално потекло, пол, сексуална ориентација, возраст, религија, политичка припадност или верување, попреченост или која било друга класификација заштитена со закон.

 

Фактори за подобност

Да се ​​квалификувате за помош од Државните правни служби во Прери зависи од следниве фактори:

  • Ги исполнувате нашите упатства за приходи и средства. Општо земено, клиентот е подобен ако неговиот / нејзиниот приход во домаќинството е помал од 125% од федералното ниво на сиромаштија или до 200% од федералното ниво на сиромаштија ако домаќинството има одредени трошоци. Одредени грантови ни овозможуваат да им служиме на некои клиенти со повисок приход и / или критериум на средства.
  • Ние имаме нема судир на интереси во врска со вашето правно прашање.
  • можете живеат во нашата област за услуги, или имате граѓански правен проблем во некој од окрузите во нашата област на услуги. За да ја видите нашата област за услуги, кликнете овде.
  • Ги исполнувате барања за државјанство или имиграција основана од Конгресот. Лицата кои бегаат од семејно насилство или трговија со луѓе имаат право, без оглед на имиграциониот статус во прашањата за решавање на злоупотребата.
  • Владата прописите не забрануваат Државните правни служби во Прери од справување со вашиот тип правен проблем.
  • Имате еден или повеќе правни проблеми кои спаѓаат во нашите утврдени приоритети.