награди и достигнувања

РЕГОВИРАЕ

Во последниве години, ние сме признати за нашата посветеност кон совршеност во услугите и креативноста во испораката на услуги. Еве неколку:

- Здружение на агенции за област на стареење во Илиноис - Награда Сид Гранит за иновации во испорака на услуги.

- Награда за извонредност Encore Research Foundation.

- Гувернерска награда за уникатно достигнување.

- Наградата Национален центар за закон за сиромаштија Шривер 2008 година, Домување во правда за домување.

- „Примерна услуга за жртвите на криминал“ (Коалиција за правда на жртвите, 1997)

- Награда за партнери во мир (Центар за заеднички кризи 1995 и 2006 година)

- Национална награда за партнер на Про Боно за вклучување на корпоративни адвокати во услуги на жени со ниски примања

   (Здружение на корпоративни совети 2004)

- Рејтинг „Одлични перформанси“ (Министерството за домување и урбан развој на САД (секоја година 2004 до 2009 година)

ПОБЕДИ ЗА КЛИЕНТИ

Државните правни служби во Прери ги зачувуваат комуналните услуги и здравјето на децата

Anоан *, поради семејно насилство, се оддалечи од поранешниот сопруг, се најде во банка, но остана без работа кога повредата ја остави да не може да работи. Таа се издржуваше себе си и 4 деца на социјално осигурување, поволности за SSI и мала количина помош за изнајмување од градот каде што живееше. Anоан никогаш не добила поддршка за деца и знаела дека веројатно нема да ја добие. Кога дошла во државата Прери, КомЕд и НИКОР драматично ги зголемиле нејзините сметки со тоа што незаконски и наплатиле за комунални услуги што ги користел нејзиниот поранешен сопруг за посебен престој по разводот. Кога не можеше да ги плати сметките за комунални услуги, електричната компанија се закани дека ќе ја исклучи нејзината комунална компанија. Едно од децата на anоан имало астма и му требал небулизатор, кој бара електрична енергија. ComEd не би прифатил лекарска белешка за да ја задржи електричната енергија вклучена, освен ако anоан не се согласи да плати 500 долари веднаш и не се согласи да ја плати преостанатата сума во рок од 30 дена. Адвокатите од државата Прири и помогнаа на anоан и нејзините деца да останат во нејзиниот дом и да избегнат да бидат исклучени нејзините комунални услуги.

Државните правни служби во Прери успешно ги зголемуваат придобивките за социјално осигурување за Марија *

Марија беше во средината на 40-тите години кога дојде во државата Прери, но се бореше со попречености, како што е шизофренијата, од нејзините средини на 20-тите години. Таа добиваше надоместоци за попреченост во социјалното осигурување поради тие попречености. Марија требаше да добие дополнителни зависни бенефиции засновани на историјата на работата на нејзиниот татко, бидејќи нејзиниот попреченост започна пред да наполни 22 години. Сепак, Управата за социјално осигурување го одби нејзиното барање за овие дополнителни бенефиции. На административно сослушување, адвокатите на државата Прери мораа да докажат дека Марија е оневозможена пред да наполни 22 години и дека нејзината ограничена историја на работа не ја дисквалификува да добие зависни бенефиции од сметката на нејзиниот татко. Прери држава се претстави докази и го убеди судијата, па Марија се квалификуваше за зависни бенефиции.

Државните правни служби во Прери спречуваат иселување со тоа што ќе добијат разумно сместување според Законот за фер домување

Линда * беше жител на станбен комплекс базиран на дел 8, повеќе од 20 години. Додека се бореше со нетретирана биполарна состојба, таа започна да покажува бизарно и досадно однесување во просториите. Ова го натера сопственикот на Линда да поднесе тужба за да ја истера, заканувајќи се дека ќе ја направи бездомник. Адвокатите од државата Прери побараа разумно сместување за нејзиниот инвалидитет - да се одложи постапката за иселување, додека Линда присуствуваше на болнички третман за да ја стабилизира нејзината состојба и да се следи со лекови и советување. Линда доби одложување по оваа основа, сопственикот го следеше напредокот на Линда, а подоцна доброволно го отфрли случајот за иселување.

Државните правни служби во Прери ги зачувуваат поволностите за домување од страна на Лоренс *

Локална управа за домување го прекина ваучерот за избор на домување на 70-годишен маж, Лоренс. * Ваучерот му овозможи на Лоренс да живее во стан што може да си го дозволи. Лоренс беше опериран од рак на грлото и беше на третман на хемотерапија кога Управата за домување му го прекина ваучерот. Управата за домување ја презеде оваа акција затоа што Лоренс не пријави како приход мала пензија од 62 долари месечно што ја добиваше за 5 години, што влијаеше на износот на закупнината што му беше наплатена. Лоренс погрешно веруваше дека претходно ги пријавил овие приходи како дел од приходите од социјалното осигурување. Сепак, Управата за домување го нарече намерно неуспех да се пријави приходот. Државните правни служби на Прери го претставуваа Лоренс на неговото административно сослушување по жалба и успешно докажаа дека Лоренс направил грешка, што не било намерно. Врз основа на возраста и здравствените предизвици на Лоренс, Стејт Прери побара разумно сместување за да може Лоренс да добие помош при известување за идните ретерминирања на подобноста за неговиот ваучер. Одлуката на рочиштето беше целосно во прилог на Лоренс, ја смени првичната одлука за прекинување на неговиот ваучер и му дозволи на Лоренс да ја плати разликата во киријата преку план за отплата. Ова му овозможи на Лоренс да го задржи своето субвенционирано домување и да избегне бездомност.

* Имињата се променети за да се заштити идентитетот на нашите клиенти и да се задржи доверливоста.