Историја

1977: На 1 октомври, Државните правни служби на Прери, започнаа да им служат на клиентите во пет окрузи: Кејн, Лејк, Меклин, Пеорија и Винебаго.

1977 - 1979 година: Државата Прери ја прошири својата област за услуги, додавајќи канцеларии во Канкаки, ​​Отава, Рок Остров и Витон. 

1990s: Државата Прери ја создаде Телефонската служба за советување за да ги упати клиентите во локалните канцеларии кога се на располагање адвокати за да застапуваат клиенти и да им обезбеди на повеќе клиенти краткорочен правен совет. 

2000: Стејт Прери се спои со Фондацијата за правни служби во Западен Централ, лоцирана во Галезбург, и започна да опслужува шест дополнителни окрузи. 

2009: Државата Прери се спои со Програмата за правна помош на округот Вил, лоцирана во olолиет, со што дополнително ја прошири својата област на услуги во 36 окрузи во северниот и централниот дел на Илиноис.

2017: Државата Прери ја прослави својата 40-годишнина од обезбедувањето еднаков пристап до правдата со чествување на 40 херои за правда низ својата историја. За да дознаете повеќе за овие 40 импресивни херои, прочитајте ја нашата програма овде