Мораториумот за иселување во Илиноис заврши во недела, 3 октомври 2021 година. Правните служби на државата Прерија веќе забележуваат зголемување на бројот на случаи на иселување. Според Канцеларијата на американскиот јавен обвинител, се очекува дека бројките „ќе се зголемат за грубо да го удвојат нивото пред пандемијата“.[1] Пред-СОВИД, Пеорија веќе имаше една од највисоките стапки на иселување во нацијата.[2]

Еднаков пристап до правда, без разлика на потеклото или нивото на приход, е еден од највисоките идеали на правната професија. Правните државни служби во Преријата се подготвени и подготвени да и служат на нашата заедница за време на порастот на иселувањето за да се обезбеди еднаков пристап до правдата.

Државата Прери ги фокусираше своите напори во текот на мораториумот да ја едуцира заедницата, да соработува со неколку агенции што нудат помош и да им помогне на станарите и сопствениците да се поврзат со таа помош. Ресурсите с are уште се достапни и за сопствениците и за станарите. Најефективниот начин за луѓето во заедницата Пеорија да се поврзат со помошта што најдобро одговара на нивните потреби е со повик 2-1-1 (309-999-4029) или со посета www.211hoi.org.

Во моментов, постои државна програма за помош за изнајмување на суд, која може да плати до 15 месеци кирија. Ова е заедничка апликација, започната од закупецот и завршена од сопственикот. Повеќе информации може да се најдат на ilrpp.ihda.org или со повикување на 866-454-3571.

Помош за станарите е исто така достапна од неколку локални организации како што се Phoenix CDS, Salvation Army, PCCEO, St Vincent de Paul меѓу другите кои имаат помош за да спречат иселување, но и помош за веќе иселени лица. Иницијативата Help Help Illinois Families на национално ниво им олеснува и побрзо на поединците да го започнат процесот на апликација за избрана помош. Повеќе информации се достапни на www.helpillinoisfamilies.comНа И на крај, државата Прерија нуди ресурси како што се бесплатен прирачник за изнајмувачи и прибор за иселување на нашата веб -страница, www.pslegal.org.

За земјопоседници и сопственици на куќи, ќе има значителни средства на располагање за да се спречи губење на домување поради загубен приход. Информациите за оваа претстојна програма ќе бидат достапни на www.ihda.org/haf. Дополнително, повеќето хипотеки имаат различни опции за олеснување, вклучувајќи некои рационализирани програми за модификација и програми за трпеливост. За да дознаете повеќе, сопствениците на куќи и сопственици на куќи можат да ги посетат www.consumerfinance.gov/coronavirus/mortgage-and-housing-assistance.

За совети во врска со иселувањето, сопствениците и станарите можат да се јават во Илиноис за помош за иселување со јавување на 855-631-0811, испраќање пораки на „Помош за иселување“ на 1-844-938-4280 или посета www.evictionhelpillinois.orgНа Помош за иселување Илиноис може да понуди бесплатна правна помош, услуги за посредување и поврзување со друга помош. Државата Прерија е активен партнер во оваа програма и станарите од областа Пеорија најверојатно ќе бидат упатени до нашата канцеларија за правна помош.

За давателите на услуги, државата Прери продолжува да нуди рационализиран процес на упатување за брзо испитување на подобноста и поврзување на вашите клиенти со адвокат за домување. Исто така, ние сме лесно достапни за да разговараме за тоа како нашите организации можат да се здружат за да постигнат заеднички цели и да обезбедат обука на вашиот персонал за станбени прашања како што се иселување, правично домување или живеалиште.

За адвокатите, државата Прерија разви робусна про боно програма за конкретно решавање на порастот на иселувањето. Ако сте адвокат и сакате да волонтирате, размислете да се придружите на овој проект. Тој е дизајниран да одговара на вашиот распоред и вклучува советување на клиенти по телефон. Државата Прерија обезбедува обука, како и покривање на несовесно работење.

Подружницата Пеорија на државата Прерија го прошири својот проект за клиника за иселување на суд, за да вклучи двајца адвокати на секој повик на судот за иселување на округот Пеорија и округот Тазевел. Ние ги советуваме станарите за нивните права, одговорности и опции во судот за иселување по принципот на прв ред, а исто така може да обезбеди и застапување. Поединците, исто така, можат да аплицираат за правни услуги однапред со јавување на 309-674-9831, од понеделник до четврток, од 9 до 1 часот или преку Интернет на www.pslegal.org.

[1] Соопштение за печат, Мерик Б. Гарланд, јавен обвинител (30 август 2021 година), https://www.justice.gov/ag/page/file/1428626/ симнување

[2] Рангирање за иселување, Лабораторија за иселување, https://evictionlab.org/rankings/ (последна посета на 8 октомври 2021 година)

/ s/ Britta J. Johnson                                                   

Брита Џ. Џонсон

Претседател на работната група за право за домување

Правни државни услуги на Преријата, Inc.

411 бул Хамилтон, Сте 1812

Пеорија, ИЛИ 61602

[заштитена по е-пошта]

 

/ s/ Денис Е. Конклин

Денис Е. Конклин

Управен правобранител

Правни државни услуги на Преријата, Inc.

411 бул Хамилтон, Сте 1812

Пеорија, ИЛИ 61602

[заштитена по е-пошта]