Уметничкиот совет на заедницата на округот Канкаки ќе ја претстави уметноста „аутсајдер“ на локалниот уметник Луис Вокер, Џуниор од 1 до 14 април

,

Советот за уметност на заедницата на округот Канкаки (CAC) со задоволство ја претставува изложбата „Поглед одвнатре во уметноста однадвор“, поставена од 1 до 14 април. Уметничката галерија Merchant Street на уметници со аутизам, лоцирана на улицата East Merchant 356, во центарот на Канкаки, ​​Ил, ќе биде домаќин на изложбата и продажбата на делата на Луис С. Вокер, Џуниор, роден во округот Канкаки. Свеченото отворање на изложбата ќе се одржи во петок, 1 април, од 6:30 до 8:15 часот. со воведни зборови во 7:00 часот. Ќе се служи освежување. Изложбата можете да ја погледнете од 12:00 до 4:00 часот во работните денови и од 10:00 до 6:00 часот во сабота. Галеријата е затворена во среда и недела.

Кога Луис имал 8 години (најстарото од четирите деца), неговата мајка го преселила семејството од Чикаго во Spinning Wheel Road и црквата во заедницата Forest Valley во градот Пемброк. Тогаш Луис почна да црта. Тој не го заврши средното училиште и кон крајот на 70-тите се врати во Чикаго и ја започна својата верзија на аутсајдер уметност, која беше опишана како сурова, живописна, геометриска, шарена, изразувајќи афро-американска урбана перспектива. Како што објасни Луис: „Сонот ќе биде ехо во мојот мозок што ќе активира цртеж што доаѓа во светот затоа што се оддалечува од мене преку моите раце на хартијата“. Луис беше трагично повреден во сообраќајна несреќа во Минеаполис, MN, оставајќи го 70 отсто инвалид. Тој се вратил во округот Канкаки и живее во Центарот за медицински сестри Momence Meadows.

Уметничката галерија на уметници со аутизам, Merchant Street, верува дека уметничката индустрија и заедницата обезбедуваат можности за лицата со аутизам да постигнат и да бидат продуктивни во општеството. Џенис Милер, директорката на Галеријата, ја препознава „наивната“ уметност на Луис како особено инспиративна за нејзините уметници со аутизам.

Ирвинг Цукер, пензиониран наставник во јавното училиште во Чикаго и активист за уметност во образованието, почна да ја купува уметноста на Луис пред повеќе од 40 години и позајми некои претходно продадени парчиња за да ги претстави, заедно со оние што ќе бидат на продажба на ова уметничко шоу. . Во 1988 година Луис беше запознаен со меѓународно познатиот уметник мурали Кит Харинг кога Ирвинг договори Харинг да дојде во Чикаго како уметник во резиденција за CPS и Музејот на современа уметност и да создаде мурал долг 488 метри во Грант Парк заедно со 500+ учениците од јавните училишта. Парчињата на Луис се продадени за дури 950 долари. Ирвинг ќе донира 20 проценти од приходите на правните служби на CAC и на Prairie States.

вештини

Објавено на

Март 4, 2022