Оставање наследство за промовирање пристап до правда за сите

Џозеф (Џо) А. Дејлинг почина рано утрото на 9 јуни, оставајќи неверојатно наследство за промовирање на пристапот до правдата за сите. Тој имаше 78 години.

Џо беше основач Извршен директор на Правните служби на државата Prairie, обединувајќи неколку програми за правна помош во една област на адвокатска комора во Меклин, Пеорија, Винебаго, Кејн и Лејк окрузи за да ги формира правните служби на државата Prairie. Оригиналната формулација ги прошири услугите за да покрие 11 окрузи и ја подобри ефикасноста со консолидирање на административните функции во една централна канцеларија.

Под раководство на Џо, државата Прери порасна за да им служи на 30 окрузи, им служеше на десетици илјади луѓе на кои им беше потребна и се справи со нееднаквостите во однос на тоа како владините агенции ги третираат луѓето кои се потпираат на услугите.

Џо ја водеше државата Prairie преку национални напади врз финансирањето на услугите за правна помош што резултираше со кратења од 25 до 30 проценти од финансирањето на организацијата. Тој беше познат по промовирањето на вклучувањето на персоналот во донесувањето на одлуките за реконфигурација на организацијата. По известувањето за неговата смрт, многу поранешни и сегашни вработени забележаа колку научиле од него и каква привилегија е да се работи за него. Како што ни рече еден поранешен член на персоналот, кој сега е судија: „Тој секогаш веруваше во мене повеќе отколку јас во себе“. Како што забележаа другите, Џо секогаш комуницираше толку јасно и имаше силна визија за нашата фирма и како да ги завршиме работите. Џо едноставно ги инспирираше луѓето и создаде чувство на грижлива заедница во државата Prairie.

Џо се пензионираше од Правните служби на државата Prairie во 2006 година, но ја продолжи својата работа во застапувањето за пристап до правдата. Тој стана првиот извршен директор на Коалицијата Илиноис за еднаква правда, ентитет за пристап до правдата создаден од Адвокатската комора на државата Илиноис и Адвокатската комора на Чикаго. Во оваа улога тој ги предводеше напорите на Илиноис за отворање 98 центри за легална самопомош низ државата.

Џо продолжи со својата работа промовирајќи пристап до правда на национално и на меѓународно ниво. Тој отпатува во Република Грузија за да му помогне на Министерството за правда на земјата во создавањето систем за правна помош. Тој, исто така, се консултираше на национално ниво за да помогне во подобрувањето на голем број други програми за правна помош. Во 2017 година, Џо разви и спроведе програма за обука за лидерство за персоналот на PSLS за да и помогне на организацијата да изгради идни лидери.

Џо беше признат во 1992 година од страна на Фондацијата за барови на округот Винебаго со Меморијалната награда Сили П. Форбс и од Наградата на Одборот на директори на Lawyers Trust Fund од Илиноис. Во 2013 година, Комисијата за пристап до правдата на Врховниот суд на Илиноис му ја додели на Џо наградата за животно дело за неговата работа што го промовира пристапот до правдата. Во 2014 година, Џо ја доби наградата за бар Фондацијата Илиноис, лидерство и посветеност на законот.

Џо беше активен во многу напори за подобрување на заедницата во градот Рокфорд, вклучително и историско зачувување и служење во Комисијата за фер домување, како и во одборот на голем број организации. Тој објави многу статии за да ја сподели својата експертиза и перспективи. Тој беше нашиот сакан водач, бујна и грижлива личност која многумина ја сакаа и почитуваа, а многумина ќе тагуваат.