Фер домување

Нашиот проект за објективно домување истражува и ги оспорува случаите на дискриминација од страна на давателите на станови. Проектот им помага на клиентите да ги решат споровите спорови за домување и спроведува правно образование во заедницата за правата и одговорностите за фер домување.

За да контактирате со Проектот за објективно домување:
855-FHP-PSLS (855-347-7757) 
[заштитена по е-пошта]

Кликнете овде за да fдозволете ни на социјалните медиуми!

  РЕСУРСИ & ДОСТАВУВАЕ

  Погледнете ја нашата брошура за Проектот за објективно домување на англиски јазик

  Погледнете ја нашата брошура за Проектот за фер домување на шпански јазик

  Домување за сексуално вознемирување PSLS

  Финансиска писменост_Пред-набавка

  Пред-набавка на финансиска писменост (шпански)

  Финансиска писменост_Набавка на пост

  Финансиска писменост_Патна набавка (шпански)

  Процес на финансиска писменост - затварање

  Процес на финансиска писменост - затварање (шпански)

  Државните правни служби во Прери работат на подигнување на свеста за правичните закони за домување кои ги штитат поединците од дискриминација во домувањето.

  Ние развиваме и дистрибуираме едукативни материјали кои опишуваат начини за спречување на неправдите во домувањето и применливите закони што штитат од дискриминација. Нашите материјали се достапни и на англиски и на шпански јазик.

  Ние претставуваме работилници за фер домување за земјопоседници, станари, непрофитни организации и државни службеници. Можеме да создадеме обуки што ќе се фокусираат на одредени теми во рамките на фер законот за домување.

  Ако вие или вашата организација сакате да дознаете повеќе, ве молиме контактирајте го Проектот за фер домување денес на [заштитена по е-пошта].

   

  Што е фер домување?

  Фер домување е право на лице да избере дом без дискриминација. На пазарот на домување, „дискриминација“ значи практика која го ограничува изборот на домување заради нечија особеност. Само одредени карактеристики се заштитени според законот. Според федералниот закон, тие карактеристики се раса, боја, религија, пол, национално потекло, семеен статус (семејства со деца) и попреченост. Во Илиноис, законот ги штити истите особини како федералниот закон плус потеклото, возраста, воениот или воениот статус, брачниот статус, статусот на заштитна наредба, бременоста, евиденцијата за апсење и сексуалната ориентација.

  За повеќе информации во врска со фер домувањето, посетете: 

  Кој мора да обезбеди фер домување?

  Со ограничени исклучоци, сите даватели на станови мора да обезбедат фер домување според законот. Даватели на станови вклучуваат:

  • Сопственици / сопственици на згради
  • Компании за управување
  • Агенти за недвижнини
  • Домашни продавачи
  • Брокери за хипотека и компании
  • Банки или други заеми за позајмување
  • Владини агенции

  Како изгледа нелегалната дискриминација во домувањето?

  Нелегалната дискриминација на домувањето може да има различни форми. Некои вообичаени форми вклучуваат:

  • Изјавите кои сугерираат дека достапното домување е недостапно
  • Одбивање за изнајмување или продажба или преговори за домување
  • Одбивање да се направи разумно сместување или да се дозволат разумни модификации за лица со попреченост
  • Одбивање да се дадат или да се обезбедат информации за хипотекарни заеми
  • Дискриминаторски услови и услови
  • Дискриминирачко рекламирање
  • Закани, заплашувања, принуди или одмазда
  • Сексуално вознемирување
  • Домување услуги кои се различни од оние што им се достапни на другите

  Како можеме да помогнеме?

  Ако сте жртва на дискриминација во домувањето, правните служби на Државната прерија можат:

  • Преговарајте во ваше име со сопственик на имот или друг добавувач на станови.
  • Истражете што мислите дека може да биде дискриминација на домувањето преку употреба на фер тестирање за домување.
  • Помогнете да поднесете жалба до Министерството за домување и урбан развој на САД или во Одделот за човекови права во Илиноис или на суд.
  • Ве застапуваме на суд ако поднесете жалба.

   

   

   

    

    

   Кому служи проектот за објективно домување?

   Проектот добива посебно финансирање за да им служи на луѓето во окрузите Лејк, Мекхенри, Бун, Винебаго, Пеорија и Тезевел; градот Блумингтон и градот Нормал.

   Еве неколку примери за тоа како звучи нелегална дискриминација во домувањето:

   „Изнајмуваме само на англиски јазик.“

   „Не, не можеме да ви дозволиме да изградите рампа за вашата инвалидска количка“.

   „Претпочитам да изнајмувам на жени“.

   „Не дозволуваме животни за поддршка, освен ако тоа не е овластено куче за гледање“.

   „Ние не нудиме хипотекарни заеми во тој дел од градот“.

   „Станот е веќе изнајмен (и понатамошната истрага открива дека тој всушност не бил изнајмен).“

   „Не можам да ви го изнајмам горниот стан затоа што вашите деца ќе бидат премногу бучни за другите станари“.

   „Не можам да ти изнајмам затоа што имаш ред за заштита и не сакам да имам проблеми тука“.

   „Безбедносниот депозит е 2 месеци закупнина“. (и понатамошната истрага открива дека другите плаќаат помал депозит)

   „Ние ги нудиме тие конкурентни каматни стапки само на брачни парови“.

   „Еве го вашето известување за иселување“. (откако ќе се пожалите на сексуално вознемирување од страна на вработен во добавувач на станови)

    

    

   СТАНЕТЕ ВОЛОНТЕРСКИ ТЕСТЕР

   Некои од нашите волонтери се „тестери“. Ги обучуваме тестерите да излегуваат на задачи наречени „тестови“. За време на овие тестови, нашите волонтери играат улога на лице кое бара стан, куќа или станбен заем. Тестерите може да учествуваат во прикажувања на станови, отворени куќи или други искуства за да ни помогнат да ги следиме фер практиките за домување. На овој начин, можеме да споредиме како одреден добавувач на станови се однесува кон луѓето со различни карактеристики. Примери: Може да споредиме како давател на услуги третира бел тестер во споредба со афро-американски или шпански тестер. Или, можеме да споредиме како давател на услуги се однесува со лице со попреченост во споредба со тестер без попреченост. Може да споредиме како давател на услуги се однесува со родител со деца во споредба со тестер кој е сам. Тестерите се од витално значење за програмите за застапување на Проектот за фер домување. Без разновиден фонд на доброволни тестери, би било многу тешко да се истражат тврдењата за нелегална дискриминација.

   Зошто тестирање?

   Судовите постојано го поддржуваа процесот на тестирање како легитимен и неопходен метод за идентификување на практики на незаконска дискриминација во домувањето. Понекогаш тестирањето е единствениот метод со кој организациите можат да откријат суптилна дискриминација.

   Како да станам тестер?

   Ако сте заинтересирани да ја преземете предизвикувачката и наградувачка улога на тестер, мора да пополните апликација. Откако апликацијата е примена и разгледана, ќе бидете регистрирани на една од нашите сеопфатни сесии за обука на тестери. 

   Квалификации на тестер

   • Разновидност: Потребни ни се мажи и жени од сите раси, етнички идентитет и возраст.
   • Доверливост: Откако ќе се посветите на одредена задача, потребна ни е брза акција и следење. Ние работиме со вашиот распоред.
   • Објективност: Потребни ни се волонтери кои можат да набудуваат и да запомнат настани. Тестерите не се обидуваат да „најдат“ дискриминација, туку само објективно пријавуваат што се случило за време на тестот.
   • Кредибилитет: Тестерите можеби ќе треба да сведочат како сведок на одреден тест. Поради оваа причина, тестерите не смеат да имаат претходни пресуди за кривично дело или измама или лажно сведочење.
   • Обука: Обезбедуваме сесија за обука и тест за вежбање на сите волонтери пред да добијат задачи. Ние обезбедуваме мала стипендија за оние волонтери кои успешно ја завршуваат програмата за обука.
   • Технички вештини: Претпочитаме волонтери кои можат да го користат Microsoft Word за да ги документираат своите искуства. Среќни сме што правиме исклучоци за лицата со попреченост.
   • Транспорт: Претпочитаме волонтери кои можат да обезбедат или организираат сопствен превоз. Ние им ги надоместуваме на тестерите за нивната километража или трошоците за превоз.
   • Идентификација: Сите тестери мора да имаат идентификација издадена од државата.
   • Овластување за работа: Сите тестери мора да имаат овластување да работат во САД.
   • Начин на плаќање: Ние ја надоместуваме работата на тестерите преку мали стипендии.

   Забележете дека тестирањето не е работа со скратено работно време и не е стабилна работа. Ние доделуваме тестери кога ни требаат и колку што се достапни. Исто така, агентите за недвижнини и физички лица кои се занимаваат со изнајмување или продажба на станбен имот не имаат право да служат како тестатори.