Силното финансиско здравје на државната правна служба во Прери и посветеноста кон отчетност и транспарентност и донесоа оценка од 4 starвездички од Charity Navigator, најголемиот независен проценувач на добротворни цели во Америка. Ова е седми последователен пат како Државните правни служби на Прери ја добиваат оваа врвна разлика.

Од 2002 година, користејќи објективна анализа, Добротворната навигатор додели оцена на 4-starвезди само на најодговорните фискално организации. Во 2011 година, Добротворната навигатор додаде 17 метрика, насочена кон управување и етички практики, како и мерки на отвореност, на нејзината методологија за оценување. Овие мерила за отчетност и транспарентност, кои сочинуваат 50 проценти од вкупниот рејтинг на добротворна организација, откриваат кои добротворни организации работат во согласност со најдобрите практики во индустријата и дали се отворени со нивните донатори и засегнати страни. На 1 јуни 2016 година, ја надградивме нашата методологија за оценување на финансиското здравје на секоја добротворна организација со ЦН 2.1. Овие подобрувања дополнително го поткрепуваат финансиското здравје на нашите добротворни организации со 4 starвезди.

„Исклучителниот рејтинг со 4 starвезди на правните служби на Prairie го издвојува од своите врсници и ја покажува својата доверливост пред јавноста“, според Мајкл Тачер, претседател и извршен директор на Charity Navigator. „Само една четвртина од добротворните организации оценети од Charity Navigator добиваат разлика од нашиот рејтинг со 4 везди. Ова ја додава државата Прери во истакната група на добротворни организации кои работат на надминување на најгорливите предизвици во светот. Врз основа на неговиот рејтинг со 4 везди, луѓето можат да веруваат дека нивните донации одат во финансиски одговорна и етичка добротворна организација кога ќе решат да ги поддржат правните служби на Државната прерија “.

„Важно е нашите донатори да веруваат дека паметно ги користиме нивните донации за да ја исполниме нашата мисија,“, Рече Мајк О’Конор, извршен директор на Државните правни служби во Прери. „Нашиот рејтинг со 4 starвездички добротворен навигатор им покажува на нашите донатори и поддржувачи дека ќе ги искористиме паметно нивните средства“.

Рејтингот на правните служби на Државната прерија и другите информации за добротворни цели се достапни бесплатно на www.charitynavigator.org.